In Brevkasse/ Hjertets intelligens

Beviser for hjertets intelligens?

intelligente hjerte

Hej Marianne

I min søgen efter bevis for, at hjertet er mere styrende end hjernen – og at det nok er denne, der styrer hjernen mere end omvendt – er jeg faldet over din hjemmeside.

Jeg vil rigtig gerne have lidt kildehenvisninger for det, du eksempelvis skriver som Fakta eks:

“Senere forskning har kastet lys på, hvad der nu bliver kaldt ”heart brain”, som er et komplekst og sofistikeret nervesystem i hjertet, som består af ca. 40.000 neuroner. Det betyder, at hjertet med sit helt eget nervesystem kan lære, huske, føle, fornemme og træffe funktionelle beslutninger helt uden at hjernen er involveret.”

Det er nemlig et meget interessant område, og jeg har en følelsesladet diskussion i gang med en kollega, som er meget naturvidenskabeligt anlagt.

Har du evt. nogle andre hjemmesider eller publiceringer, du kan anbefale?

På forhånd tak.

Hilsen fra Christina

***

Kære Christina

Mange tak for dit spørgsmål – og ja, du kan helt sikkert få kildehenvisninger!

Som jeg også skriver på min side ’Fakta om hjertet’, så har jeg de fleste af mine videnskabelige oplysninger fra HeartMath Institute.

De har forsket i hjertet og hjertets intelligens i over 25 år, og deler meget generøst ud af deres forskningsresultater, som du kan læse alt om her!

Der er til MANGE timers læsning – som forhåbentlig også kan tilfredsstille din meget naturvidenskabeligt anlagte kollega 🙂

Kommunikationen mellem hjernen og hjertet går gennem vagusnerven. Forskningen har vist, at hjertet sender langt flere signaler til hjernen, end hjernen sender til hjertet.

Og, selv om at både det kognitive og følelsesmæssige system i kroppen er intelligent, er der langt flere nerveforbindelser, der går fra hjertet til hjernen, end omvendt.

Både tanker og følelser er energi, der påvirker både os selv og vores omgivelser. De er derfor begge virkningsfulde, men en stærk følelse kan overdøve en tanke, mens vi sjældent er i stand til at tænke os ud af en kraftig følelse.

Faktisk udløser de stærkeste følelser kredsende eller uophørlige tanker.

Det neurale netværk omkring hjertet er en vigtig del af vores tænkning og vores måde at bruge fornuften på.

”Hjertet har en fornuft, som fornuften ikke forstår”, Albert Camus.

Vores individuelle lykke og kollektive trivsel afhænger af sammenhængen og samarbejdet mellem hjernen og hjertet.

Hjernen ved en masse, men den simple sandhed er, at den ved meget mere, når den er forbundet med hjertet – og det er kun hjertets intelligens, der kan fortælle os, hvad der virkelig er værd at skabe.

Hjertet slår op mod hundrede tusinde gange om dagen, og sender 7.000 l. blod ud gennem et sindrigt system af blodkar, der ville strække sig næsten 100.000 km., hvis man rettede dem ud i forlængelse af hinanden – eller mere end to gange jordens rundkreds.

HeartMath’s forskning viser desuden, at dna reagerer på kaftige følelsesprojektioner ved at forandre sin form.

Taknemmelighed og kærlighed fik dna-strenge til at slappe af, løse sig op og blive længere. Frygt og had fik dna-strenge til at trække sig sammen, blive kortere og afbryde mange af dna-koderne.

Mikrobiologen Bruce Lipton bekræfter denne forskning, og han siger, at en celles hjerte ikke er dens kerne men dens ydervægge. Receptorer i cellevæggen tillader cellen at udveksle med miljøet.

Og i følge Lipton åbner receptorerne for cellens næring, når den opfatter miljøet som konstruktivt. Hvorimod den lukker receptorerne, når den sanser farer.

Cellerne kan kun befinde sig i enten den ene eller den anden form – enten vækst eller beskyttelse.

Den logiske konsekvens af dette er, at når du lever i frygt, had og konkurrence VIL hele dit system være i en tilstand af generel nedbrydning og ’ikke-vækst’ – hvilket også betyder, at evolutionen af dit system er blokeret.

Ved at fremme kærlighed, medfølelse, taknemmelighed – og alle de andre livgivende hjertefølelser – bevæger du dig i retning af transformation.

Dét, der er det særlige ved hjertet, er, at det kan vise os en naturlig og lysende intelligens, som selv det mest udviklede intellekt aldrig kan opnå.

Det er derfor ikke et luksusbehov at sætte tid af til at kultivere og åbne sig for denne intelligens.

Det er mere end nogensinde et påtrængende behov, hvis vi skal skabe intelligente og ikke-bekrigende menneskelige fællesskaber for os selv og hinanden, og for de kommende generationer.

Kun i hjertets kreative intelligens er der et sandt håb om, at vi kan gøre Jorden til et smukkere og bedre sted at være.

Jeg håber, at mit svar kan hjælpe dig i diskussionen med din kollega 🙂

Du er meget velkommen til at kommentere herunder, hvad du tænker om dét, jeg har skrevet, og hvis der er dukket flere spørgsmål op, efter at du har læst mit svar.

Kærlig hilsen
Marianne

You Might Also Like