0 In Hjertets intelligens/ Lederskab

Er du afhængig af din stress? Sådan bryder du vanen!

Stress

Vidste du, at stress er en indre tilstand, som din krop kan blive afhængig af?

Det er det samme med depression.

Det er derfor, at stress og depression ofte går hånd i hånd.

Det, der sker, er, at de biokemiske reaktioner, der opstår i kroppen, når den er i en stresstilstand, virker på samme måde, som hvis du tog hårde stoffer! Og hvis du gentager det længe nok, vil din krops celler forvente det ’skud’ kortisol, som flyder gennem dine blodbaner, når du er stresset.

Måske har du også oplevet, at stressen eller depressionen kan være som en ond cirkel, som er svær at bryde. Og det er den rent faktisk også, fordi du ubevidst vil søge hen mod oplevelser og omstændigheder, der sørger for at kroppen vender tilbage til den velkendte ’basistilstand’; at være stresset.

Nu ved jeg godt, at der ikke er nogle mennesker, der bevidst ønsker at opleve hverken stress eller depression. Det foregår alt sammen på et ubevidst og automatisk niveau.

Men hvis du ofte føler dig stresset, så spørg dig selv: Kan det være, at jeg er blevet afhængig af at være i denne tilstand?

For at få større klarhed over det, kan du lave denne øvelse:

Inden du går i seng, så sæt dig et roligt sted, hvor du ikke bliver forstyrret.

Reflektér over din dag på en ikke-dømmende måde; gennemgå alle dine aktiviteter i løbet af dagen, og se om du kan få en fornemmelse af, hvad der har været den drivende kraft i din adfærd og dine aktiviteter.

❓ Hvordan har din tilstand været?

❓ Hvor meget af i dag var rent faktisk en reaktion på stress og et forsøg på at forløse stress og uro?

❓ Og hvor meget af det kom fra indre ro, centrering og bevidst nærvær?

Når vi er i stress, vil vores fokus være på overlevelse, tryghed, frygt og selvcentreret øjeblikkelig behovsopfyldelse.

Det vil være den primitive del af hjernen, der styrer, og den del opererer udelukkende ud fra: Jeg vil ha’ … Jeg har brug for … NU!

Vi lukker for hjertet, og når hjertet er lukket, vil vi ikke have adgang til vores højere bevidsthed, vores kreativitet, nærvær, empati, følelse af helhed og langsigtet perspektiv.

Læs også her om 7 måder at komme igennem svære tider.

Så hvad er ’modgiften’ mod stress-vanen?

Det er at lære bevidst at åbne hjertet, lyttet til det og følge déts anvisninger, hvilket vil sige bevidst at kultivere og integrere hjertets kvaliteter i dit system, så det bliver en ny måde at være i verden på.

Hjertet og dets medfødte intelligens spiller en nøglerolle i forhold til at overkomme og transcendere al den stress og uro, de fleste mennesker oplever i dag.

Forskere fra Harvard University og HeartMath Institute har dokumenteret, at hjertet rent faktisk skaber et hormon, som reducerer frigivelsen af kortisol i kroppen, som holder det tilbage fra at blive udløst.

Meget interessant!

Og de har dokumenteret, at hjertet også producerer oxytocin – det bliver ikke kun producereret i hjernen, som man hidtil har troet. Det er også dét, man populært kalder for ’kærlighedshormonet’ eller ‘bonding-hormonet’, og som når det bliver udløst, giver en følelse af indre ro, velvære, tillid og samhørighed.

Når du er i en følelsesmæssig tilstand af medfølelse, taknemmelighed og empati, vil hjertet automatisk producere en større mængde af dette hormon. Så man kan i høj grad sige, at indre ro kommer fra udviklingen af kærlighed og medfølelse både til dig selv og andre.

Dalai Lama har udtalt:

”Love and compassion are necessities, not luxuries. Without them, humanity cannot survive”.

Og han har så evig ret!

Stress – og følgerne deraf – er én af de største dræbere i vores tid. Både fysisk, psykisk, mellemmenneskeligt og udviklingsmæssigt globalt set.

Stress smitter – det er derfor, at der er nogle, som kalder det en epidemi.

Og det kræver lederskab, både personligt og kollektivt, at stoppe det.

Stress er både en biokemisk tilstand og en vane.

Lederskab handler i høj grad om din evne til at stoppe uhensigtsmæssige vaner og mønstre og bevidst vælge en anden kurs.

Hjerteintelligent lederskab handler i sin essens om din villighed til at tage fuldt ansvar for dit liv, bruge din hjertefølelse til at træffe vigtige og afgørende beslutninger og være et lysende fyrtårn for andre – både derhjemme, på arbejdet og i verden.

Er du klar til at skabe en ny ’basistilstand’, som ikke blot gavner dig selv men også de mennesker, du omgiver dig med og den verden, du er en del af?

Det kan du, hvis du vil!

Er du villig?

I dag?

Lige nu?

Lad os i fællesskab skabe den nye fremtid.

Spørgsmål til dig: Hvor ofte føler du dig fanget i en negativ stress-spiral? Og hvad gør du konkret for at bryde vanen? Skriv dit svar i kommentarfeltet herunder. Der er helt sikkert andre der kan have glæde af dine input 🙂

The form you have selected does not exist.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.