6 In Hjertets intelligens

Fanget i en eller flere følelser? Sådan kommer du fri

Følelser

Hvis dit liv føles stressfuldt, utilfredsstillende, fuld af bekymring og selv-tvivl, så er der højst sandsynligt en eller flere følelser, du fortrænger. Læs med her og lær, hvordan du kan møde en hvilken som helst følelse fordomsfrit – og opleve den forvandling, der sker.

”Jeg har sådan et umådeligt raseri inden i mig. Selv mens jeg sidder her på det her kursus, hvor jeg ikke bliver provokeret, eller har nogen anden grund til at være vred, så er jeg bare så rasende! Jeg ser på mennesker og må erkende, at jeg dømmer dem og er vred på dem uden nogen som helst grund. En stor del af mit liv er jeg gået omkring og har følt mig virkelig, virkelig vred”.

Sådan sagde en kvinde, der deltog på et af mine kurser.

Jeg kunne se i hendes øjne og på hendes kropsholdning, at vreden og raseriet virkelig havde overtaget hele hendes system.

Jeg sagde til hende: ”Jeg vil gerne tale med dit raseri”.

Først så hun desorienteret på mig. Hun vidste ikke, hvad jeg mente, så jeg sagde det igen.

Jeg sagde: ”Jeg ønsker at tale med den del af dig, der er så rasende. Lad den lige nu få en stemme. Fortæl mig, hvordan den oplever livet, hvad den tænker om andre. Hvordan den vurderer de vigtigste mennesker i dit liv”.

Hun så på mig med rædsel i blikket og sagde: ”Åh, nej! Ikke det!”

”Jo, jo, jo”, sagde jeg. ”Det er lige præcist, hvad der er allermest brug for lige nu. Lad mig høre alt, hvad dit raseri har at sige. Lige nu skal du hverken undertrykke det eller forsøge at komme af med det. Giv det den plads, det har brug for”.

Hun var heldigvis en meget modig kvinde.

Fordi hun var så træt af det, og det fyldte så meget i hendes liv, var hun villig til at gå med mig. Og hun begyndte at tale med mig ud fra sit raseri.

Ud af hende væltede alle hendes giftige tanker og idéer, alle de konklusioner hendes sind havde draget vedrørende hendes liv og de mennesker, som var i det – mange af dem ud fra nogle vanskelige øjeblikke under hendes opvækst.

Jeg kunne mærke, at der var meget mere at komme efter, så jeg blev ved med at holde hende til ilden ved at sige: ”Ja!”, og ”Fortæl mig mere” og ”Fortæl mig endnu mere”.

Og hun blev mere og mere villig til at lade raseriet tale. Ud af hende kom alle vurderingerne, bebrejdelserne og fordommene.

Så, efter at hun havde talt sådan et stykke tid, begyndte en blidere stemme at dukke op.

Det var den stemme, der afspejlede hendes dybe sårethed og sorg.

Det var en mere intim og mindre vagtsom stemme.

Hun satte bogstavelig talt ord på sin smerte og lidelse. Og mens hun gjorde det, blev det tydeligt for mig, hvorfor hun var så forpint.

Hun havde undertrykt sit raseri i så mange år, at det var sunket ned i hendes ubevidste og lå som en grundstemning inden i hende.

De følelser, du ikke kan være med, bliver din plage

Hvis dit liv føles stressfuldt, utilfredsstillende, fuld af bekymring og selv-tvivl, spørg dig selv:

❓ Hvad er jeg ikke villig til at føle?

❓ Hvad har jeg så meget modstand på, at jeg bruger det meste af min værdifulde energi på at kæmpe imod det?

❓ Og hvordan påvirker det min grundstemning inden i?

For kvinden i eksemplet var det vrede, raseri og sorg. For andre er det magtesløshed og frustration. For atter andre er det angst, fortvivlelse, tristhed. Og for dig er det måske noget helt syvende.

De fleste af os har en eller flere følelser, vi ikke kan være med, som vi derfor undertrykker, negligerer eller skubber væk.

Dog er dette forgæves, fordi når du begraver følelser, begraver du dem levende. Og de ligger så og ulmer neden under overfladen og venter på den mindste anledning til at komme op.

Følelser er energi, og energi har brug for at være i bevægelse.

Når du ikke er villig til at opleve dine følelsers oprindelige energi, bliver de ved med at cirkulere i dit system, og dit sind vil producerer en masse historier, som fastholder og forstærker dem.

De afgørende skridt til at sætte dig selv fri

Et af de vigtigste skridt, når det handler om at forvandle den følelsesmæssige energi og forløse de historier, der fastholder følelserne, er slet og ret at samle mod og villighed til virkelig at opleve, dét, du føler, og ikke længere forsøge at redigere dine følelser.

Det kan være svært at gøre, fordi vi har lært at værdisætte vores følelser som gode eller dårlige, positive eller negative, acceptable eller uacceptable. Og vi dømmer os selv for dét, der dukker op.

Min invitation til dig er at sætte tid af til helt enkelt at føle, hvad der er at føle, til at lade en hvilken som helst føle-fornemmelse komme op uden at forsøge at undgå eller ’løse’ den.

Lad simpelthen dét, der er, vise sig.

Kom i kontakt med, hvordan det opleves i din krop, hvordan det opleves, når du ikke forsøger at bortforklare det eller skyde noget fra dig.

Oplev blot følelsens oprindelige energi.

Du mærker den måske i hjertet, i solar plexus eller i maven.

Se om du kan lokalisere, hvor i kroppen du spænder op – ikke kun dér, hvor følelsen findes, men i de dele af kroppen, hvor den føles stiv. Det kan være i nakken eller skuldrene eller det kan være i ryggen.

Derefter læg mærke til, hvilke tanker dit sind producerer.

Stærke og ubehagelige følelser har en tendens til at producere tanker, der kører i ring i særlige mønstre.

Og det er lige præcist her, at du kan give den ubehagelige og lidelsesfulde følelse en stemme.

Rigtig mange af os er meget tøvende med at gøre lige præcist dét, fordi den eller de indestængte følelser ofte har en meget chokerende stemme.

Den kan være ret så ondskabsfuld.

En stemme af denne type ønsker de færreste mennesker, at tro, de rummer inden i sig, men for at komme ud af den fastlåste energi, er det yderst vigtigt, at vi giver os selv lov til at opleve den i sin helhed.

Det er vigtigt, at vi åbner for alle følelserne og alle tankerne, så vi kan opleve dét, der er der, fuldt og helt.

Ved at give følelserne en stemme vil du få alle dine historier op i det åbne felt.

Hvis du ikke gør det, vil historierne blot leve i det skjulte, i det ubevidste sind, og alle de smertefulde følelser bliver ved med at forny sig.

Sæt først navn på følelsen og lad den derefter tale:

♦ Hvad tænker denne følelse om dig?

♦ Hvad tænker den om andre, om dine venner, din familie?

♦ Hvad hader den mest?

♦ Hvorfor dukker den op en bestemt dag?

♦ Hvad ligger neden under som har brug for at blive mødt og anerkendt?

Lad dét, der plager dig, fortælle hele sin historie.

Når du gør dét, kommer du ned til de dybere lag af sandhed i dine følelser, og det er kun dér, du kan forvandle dem og sætte dig selv fri.

Spørgsmål til dig: Hvilke følelser har du modstand på at føle? Og hvad forhindrer denne modstand dig i at gøre, være og opleve? Skriv dine svar i kommentarfeltet – jeg vil elske at høre fra dig ❤

The form you have selected does not exist.

You Might Also Like

6 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.