Jeg blev forleden spurgt: ”Hvad er det mest effektive redskab i forhold til personligt lederskab? Hvis jeg skal investere i dét, der virker bedst, hvad skal jeg så satse på?”
Jeg elsker det spørgsmål.
Og mit svar er: Vejrtrækning.
Selvom jeg på ingen måde promoverer ’et enkelt redskab som løsningen til alt’ – for det findes ikke – så er vejrtrækningen bare super vigtig.
Og når jeg bliver spurgt ind til ’indsats-og-effekt-redskaber’, så vinder vejrtrækningen den konkurrence.
Det vil sige; mest effekt for mindst indsats.
Men (og det her er super vigtigt!) ikke bare enhver form for vejrtrækning.
Vi trækker alle vejret hele dagen, men vi er langt fra bevidste hele tiden.
Den slags vejrtrækning, jeg taler om, involverer bevidst opmærksomhed, intention og praksis.
Du kan jo lige nu tjekke ind og lægge mærke til, hvordan du trækker vejret her og nu.
***
**
*
Da jeg først startede ud på denne rejse på hjertets vej, trak jeg (naturligvis) vejret, men jeg vidste intet om vejrtrækning.
Heldigvis for mig mødte jeg en mentor, der vidste rigtig meget om optimal vejrtrækning og dens altafgørende betydning og værdi.
I årenes løb har jeg brugt bevidst vejrtrækning til at bevæge mig fra reaktiv til kreativ, fra automatpilot til bevidst nærvær, fra ego-bevidstheden til hjerte-bevidstheden.
Og jeg har hjulpet mine klienter med at gøre det samme.
Du får her nogle tips til, hvordan du kan komme i gang og også nogle argumenter for, hvorfor du gør klogt i at fortsætte med det.
Derfor er bevidst vejrtrækning så vigtig
Vi ånder ind og ud ca. 25.000 gange om dagen.
Men, som sagt, er de færrest af os ikke bevidst om, hvordan vi trækker vejret dagen lang, selvom det faktisk er super vigtigt.
Udover at holde os i live så har vejrtrækningen en meget stor betydning for vores sundhed og velvære.
Og det har derfor meget store og alvorlige konsekvenser for os, når vi ikke trækker vejret optimalt.
Forskningen viser, at selv små justeringer i den måde, vi ånder ind og ud på, kan sætte gang i en i perlerække af positive gevinster i vores liv både fysisk og psykisk.
Rent fysisk leverer vejrtrækningen ilt og kuldioxid til kroppens celler og væv, og jo mere optimalt du trækker vejret, jo mere næring får celler, væv og organer.
Vejrtrækningen har betydning for immunsystemets funktion og for reduktion af både psyksisk og fysisk stress.
Man ved også som et faktum, at vejrtrækningen har stor betydning i forhold til at optimere indlæring, hukommelse og reaktionstid.
Forudsætning for personlig udvikling og personligt lederskab
Vejrtrækningen er det bedste redskab, vi har indeni til at regulere og åbne nervesystemet, så vi både kan justere vores indre tilstand og sikre, at energien kan flyde optimalt i kroppen.
Det er også derfor, at bevidst vejrtrækning både er udgangspunktet og forudsætningen for al ægte personlig udvikling og personligt lederskab.
Ved at trække vejret bevidst et par gange kommer du øjeblikkeligt til stede i nuet.
Du vil være i stand til at arbejde med og transformere dét, der er følelsesmæssigt svært, og som du normalt lukker af for eller sidder fast i.
Når du trækker vejret med alt det svære og ubehagelige, vil du kunne forløse fastlåst energi, og jo mere fortolig du er med din vejrtrækning, jo mere kan du lære og udfolde.
Enhver, der er interesseret i at forbedre deres mentale og fysiske sundhed eller ydeevne i enhver henseende, gør klogt i at interessere sig for deres vejrtrækning, og hvordan de optimerer den.
Og det bedste af det hele er, som jeg startede med at sige, at vejrtrækningspraksis har meget få omkostninger og kræver minimal tid, men giver alligevel en meget kraftfuld effekt.
Forskellige vejrtrækningsøvelser du kan gøre brug af
Der findes et utal af vejrtrækningsøvelser og -praksisser, du kan give dig i kast med.
Jeg har udforsket forskellige vejrtrækningstyper eller åndedrætsmønstre, nogle mere komplicerede end andre.
Jeg giver dig her tre forskellige øvelser, som er simple at komme i gang med og yderst effektive i deres virkning.
Jeg arbejder selv med vejrtrækningen på to måder.
For det første har jeg en daglig formel praksis, hvor jeg bruger vejrtrækningsøvelser som en del af min morgenrutine.
For det andet bruger jeg dét at have fokus på vejrtrækningen løbende i min hverdag – både som en måde at centrere mig selv på gennem dagen og som et ’her og nu redskab’ i de øjeblikke, hvor der bliver trykket på en af mine knapper, og jeg er reaktiv.
1️⃣ 6-1-8-åndedræt:
Træk vejet ind i seks sekunder, hold vejret i et sekund, og ånd så ud i otte sekunder.
Nøglen er at trække vejret ind gennem næsen dybt og ned i maven. Du ved, at du ånder ind korrekt, hvis du lægger din hånd på din navle og oplever, at din hånd bevæger sig ind og ud, uden at du bruger musklerne til at bevæge den.
Når du ånder ud, skal du have fornemmelsen for, at du tømmer maven helt ud for luft. Du kan forestille dig på udåndingen, at du presser al luft ud som at presse vand ud af en svamp.
Det er dog vigtigt at sige med denne vejrtrækningsøvelse, at det ikke må føles hårdt, så du bliver stakåndet. Fordi så har det den modsatte effekt, og du aktiverer ’kæmp-flygt-frys-reaktionen’ i nervesystemet. Så hvis det er for hårdt, kan du reducere indånding og udånding til 4-1-6 i stedet for.
2️⃣ Hjerte-vejrtrækning:
Det her er min egen ’go to vejrtrækning’, som jeg bruger konstant, og det er også den, jeg bruger med mine klienter, fordi den er grundlaget for al hjerte-arbejdet.
Ret opmærksomheden mod din vejrtrækning og start med blot at lægge mærke til, hvordan vejrtrækningen flyder i din krop.
Læg mærke til, hvordan din opmærksomhed automatisk bevæger sig fra hoved til krop blot ved at sidde og have opmærksomhed på vejrtrækningen.
Ret nu opmærksomheden mod dit hjertecenter i midten af din brystkasse, og hav fornemmelsen for at du trækker vejret ind og ud gennem hjertecenteret, som om du har næsebor på brystet.
Lad din fulde opmærksomhed lande og hvile ind i hjertecenteret, og læg mærke til, hvordan det føles og fornemmes blot at sidde og være i relation til dit hjerte, uden der skal ske noget bestemt, og uden at ville opnå noget.
3️⃣ Ballon-vejrtrækning:
Træk vejret stille ind gennem næsen og lad luften ’sive ned’ til maven helt af sig selv, uden at du presser luften ned.
Forestil dig, at du har en ballon eller en bold i maven, som så bliver pustet op med din indånding og gjort flad igen med din udånding.
På samme måde som med 6-1-8- vejrtrækningen er det vigtigt, at du tømmer maven helt for luft på udåndingen, så navlen nærmest bliver presset op mod rygsøjlen.
Jeg anbefaler, at du bruger 5 minutter tre gange om dagen på bevidst vejrtrækning til at starte med.
Og så kan du altid forøge tiden, hvis du vil, når du har fået en god rutine med det.
Vælg en eller to øvelser, der virker for dig, så du på den måde giver dig selv – din krop og psyke – de bedste betingelser for at trives og udfolde potentiale.
Hvis du har brug for hjælp til at bruge din vejrtrækning optimalt og udfolde dit personlige lederskab fra hjertet, vil mit mentorforløb måske være noget for dig.