4 In Autenticitet/ Hjertets intelligens

Sådan skaber du ægte nærvær – i dine relationer og i dit liv

Nærvær

Savner du mere nærvær i din hverdag og i dine relationer?

Måske har du ikke den kontakt med andre, som du inderst inde ønsker dig?

Måske oplever du ikke, at der er tid og overskud til at være nærværende i en travl og hektisk hverdag?

At skabe ægte nærvær i din kontakt med familiemedlemmer, venner og kollegaer er en sjælden og væsentlig kvalitet at opnå. Og den er altafgørende, hvis du ønsker at skabe sunde, stærke og tillidsfulde relationer.

Din evne til ægte nærvær kan du træne, ligesom du træner en muskel.

Og træningen har meget tilfælles med meditation (i ordets oprindelige betydning: ’At blive fortrolig med’)  hvor du opretholder en særlig form for bevidst opmærksomhed på det ’at være nærværende’.

Så, hvad er nærvær egentlig?

Nærvær er evnen til at møde virkeligheden, som den er – fra øjeblik til øjeblik.

Det er evnen til at være med dét, der er, uden at flygte eller undvige eller distrahere dig selv.

Nærvær kræver mod, fordi du ikke kan ’være nær’ (eller nærværende) uden også at være åben og tilgængelige – uden forsvar eller skjold.

Det betyder, at at du må være villig til at møde livet og andre mennesker med et åbent hjerte i stedet for at lukke af eller trække dig sammen, når vanskelige følelser som sårbarhed eller frygt er til stede.

Den største gave, du kan give et andet menneske, er dit ubetingede nærvær, hvor du forbinder dig med det andet menneske hjerte til hjerte. Og hvor du lytter uden forventning om noget bestemt.

At lytte er en kraftfuld kommunikationsform, fordi selv om vi holder munden lukket, kan hjertet sige en masse om den omsorg, vi udviser.

Det lærte jeg for alvor, da jeg havde et frivilligt arbejde på et hospice for døende mennesker. Det var mens, jeg læste psykologi på universitetet.

Én af mine opgaver var bare at være til stede sammen med det døende menneske.

Jeg kan huske, at først havde jeg en fornemmelse af, at jeg burde sige noget trøstende eller inspirerende.

Sommetider overfladesludrede jeg bare for at lindre min egen angst.

Til sidst gik det op for mig, at blot det at sidde stille hos et andet menneske – også selv om vedkommende ikke sagde noget – stadig var en måde at lytte på.

I tavs opmærksomhed bliver vi til et trygt rum.

Dét, jeg nu ved, er et af de mest dybtgående udtryk for kærlighed.

Der er ikke særlig mange af os, der er gode til at lytte. Det er ikke en færdighed, der optræder hyppigt i vores hektiske og travle verden.

Jeg ved fra mig selv, at jeg er en elendig lytter, når jeg er fortravlet og stresset. Og jo mere travlt, jeg får, desto vigtigere bliver det for mig at være på vagt over for den.

Godt nok kan vi ikke forventes at smide alt, hvad vi har i hænderne og lytte, hver gang nogen beder om vores opmærksomhed, men vi kan vise dem den respekt og venlighed, det er, at fortælle dem, hvornår vi har tid.

Det er meget venligere end at lade som om, vi lytter, mens vi stadig sidder med øjnene i avisen eller stift rettet mod mobiltelefonen, eller arbejder ved computeren.

At lytte handler også om din evne til at lade den anden dele UDEN at du venter på at afbryde, eller venter på, at du selv skal sige noget.

Det handler om, at du er villig til at leve i spørgsmålet og ikke i svaret.

Det vil sige, at du ikke konstant er i processen med: ”Jeg ved præcist, hvad den anden person vil sige. Jeg ved præcist, hvor han/hun er. Jeg ved lige præcist …”

Dét er IKKE at leve i spørgsmålet, dét er at leve i svaret.

Tænk lige over hvor mange gange, du kan tage dig selv i at færdiggøre en andens sætning. Eller du tror, at du allerede ved, hvad den anden vil sige.

Vi gør dette sindsygt meget især med de mennesker, der er tættest på os.

Problemet med det er, at det hele kommer fra dit intellekt, dit sind, og rent faktisk handler om dig selv!

At lytte fra hjertet bygger på et helt andet regelsæt:

Det er, når du er åben for det ukendte, åben for mysteriet, og du er i stand til at rumme den anden i forhold til at være nysgerrig uden nødvendigvis at kende svaret.

Og dermed forblive i spørgsmålet:

♥ Hvad sker der rent faktisk i den anden?

♥ Hvad oplever den person, der står foran mig?

♥ Hvad føler vedkommende?

♥ Og hvad føler jeg lige nu?

♥ Hvad sker der lige nu?

Denne nysgerrighed vil åbne for helt nye muligheder – både for dig og for den anden.

At lytte handler om modtagelighed, og modtagelighed bliver skabt gennem ’at holde rummet’:

Det er en kvalitet af ikke at gribe ind eller forstyrre.

Det er kvaliteten af stilhed (indre stilhed).

Og det er kvaliteten af at være her i dit hjerte i stedet for i dit eget tankemylder.

Når du lytter fra dette sted i dig selv, fungerer din intuition og indfølingsevne langt bedre.

Det betyder, at du kan respondere og bidrage til den anden på et dybere og mere betydningsfuldt plan.

Bekræft den andens virkelighed

At skabe ægte nærvær handler også om din evne til at møde den anden og bekræfte hans eller hendes virkelighed, før du selv siger noget som helst.

At bekræfte den andens virkelighed er den vigtigste ting, du kan gøre for at opbygge rapport.

Det handler om at møde den anden i hans eller hendes sandhed, også selv om du selv har en anden sandhed. Den sandhed, du lytter til, er lige så gyldig og dybdegående og sand som din egen.

Vi bliver ofte fanget i vores sårede ego’s overbevisning om: ’Denne sandhed er rigtig, og denne sandhed er forkert’.

Det er ikke et spørgsmål om enten-eller, det er et spørgsmål om både-og. To sandheder kan sagtens eksistere på samme tid!

Det handler om din evne til at ære den andens sandhed fra et sted af dyb medfølelse, og det bygger på denne grundregel:

Søg først at forstå FØR selv at blive forstået.

Giv andre mennesker lov til at føle, hvad end de føler og mød dem dér, og værdsæt dem dér.

Det er præcist dét der skaber tryghed og fortrolighed.

Som Mother Teresa sagde:

”Når du dømmer andre mennesker, har du ikke tid til at elske dem”.

Så snart et andet menneske føler, fonemmer eller oplever, at du gør dem bare den mindste smule forkert for, hvor de er, saboterer du øjeblikkeligt intimiteten, fortroligheden og den hjertecentrerede kommunikation.

Så, når du er modig nok til at være med dig selv fuldt og helt og modtage den anden på denne måde, vil dét, du kommunikerer tilbage resonere i ham eller hende, og det vil lande på en måde, så I skaber samhørighed.

Du kan træne dit nærvær og din evne til at lytte med hjertet ved at følge disse ’10 bud’:

♥ Vær oprigtig i din intention.

♥ Vis din interesse i at lytte ved at lade dit sind falde til ro og forbinde dig med hans/hendes hjerte.

♥ Forankre dig stille og roligt i din egen kerne ved at trække vejret ind og ud gennem hjertet. Det er her, at du vil få adgang til medfølelse og den rummelighed, der vil gøre dig i stand til at være med den andens følelser og oplevelser – hans eller hendes smerte, frygt og fordømmelse – med omsorg og respekt.

♥ Bliv ved med at have øjenkontakt og en åbne, afslappet kropsholdning.

♥ Undgå at prøve på at kontrollere situationen. Ved at holde dine egne tanker, fordømmelser, fortolkninger eller råd tilbage vil du være i stand til at være der for den anden.

♥ Forbliv åben og nærværende, så den der taler, føler sig fri til at udtrykke, hvad han/hun har på hjerte. Forestil dig at du skaber et ’helligt sted’ for den anden person, hvor han/hun frit kan udforske sit indre landskab. Han/hun finder sin egen vej gennem terrænet.

♥ Giv plads for stilhed. Dette hjælper taleren med at høre sig selv fra et dybere sted og få adgang til følelserne under overfladen.

♥ Vær opmærksom på at dit ansigtsudtryk matcher de følelser, der bliver udtrykt; dette vil gøre at taleren føler sig ’hørt’ af empatien i dine øjne.

♥ Vend tilbage til fuldt nærvær igen og igen. Hvis du oplever, at du bliver distraheret af dine egne tanker eller fordømmelser, blot læg mærke til dem og lad dem passere uden at engagere dig i dem. Og vend tilbage til fuldt nærvær med taleren. Jo bedre du bliver til dette, jo mere tryg vil taleren føle sig og jo mere villig vil han/hun være til at udforske på et dybere niveau.

♥ Vær opmærksom på KUN at tilbyde rent reflekteret lytning! Du skal ikke fikse den anden eller den andens ’problem’. Kom kun med dine egne fortolkninger, ’gode råd’ eller analyse, hvis den anden beder dig om det. Stil spørgsmål for at sikre dig at alle uklarheder er ryddet af vejen, før du svarer.

Så, koncentrer dig i denne uge om at skabe ægte nærvær ved at lytte med hjertet til andre mennesker, og dermed give dem muligheden for at være sig selv og udtrykke sig fuldt ud. Og dine relationer vil blive som forvandlet.

Skriv en kommentar herunder og fortæl, hvordan du skaber nærvær i dine relationer og i dit liv. Og dernæst, del artiklen med andre, som kan have glæde af at læse den ♥

The form you have selected does not exist.

You Might Also Like

4 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.