0 In Hjertets intelligens

Derfor skal du IKKE undgå konflikter

konflikter

Hvordan har du det med konflikter?

Er det noget du flygter fra eller prøver på at undgå?

Hvis ja, så læs med her, hvor jeg fortæller dig om, hvorfor det er en rigtig dårlig idé. Og hvad der er meget bedre at gøre i stedet for.

Forleden dag mødte én af mine klienter op frustreret, fuldstændig drænet for energi og meget ked af det.

Hun er en ansvarbevidst, handlekraftig kvinde, som er godt i gang med at udvikle sit personlige lederskab fra hjertet.

Dog, i relationer med andre mennesker går hun hurtigt ind i redder-rollen, hvor hun ser det som sin opgave at fikse, finde løsninger og sørge for, at alt går godt.

Det betyder også, at hun bruger enormt meget energi, når ’alt ikke kører som det skal’.

Årsagen til, at hun var så frustreret, ked af det og drænet for energi, var, at hun havde haft en stor konflikt med ét af sine børn.

Hun erkendte, at dét med konkflikter er super svært for hende – både privat i familien og på sit arbejde med sine medarbejdere og kollegaer.

Hun hader dem og sagde, at de fremkalder både ubehag og angst, når hun står midt i dem.

Og det var tydeligt, at hun var af den overbevisning, at hvis hun virkelig levede fra hjertet, så ville hun ikke opleve konflikter, så ville de ikke være en del af hendes virkelighed.

Måske er det også noget, du kender til?

Konflikt vs drama

Min erfaring er i hvert fald, at mange mennesker (og især også mennesker med hjertet på rette sted) er af den opfattelse, at konflikter mellem mennesker helst skal undgås.

Og hvis de opstår, betyder det, at der er noget galt, eller forkert eller ikke rigtigt.

Det er noget, jeg også selv fuldstændig kan genkende.

Jeg har også selv altid haft det svært med konflikter, er bleve meget drænet af dem, og ville helst bare gerne undgå dem.

Dog, i takt med at jeg kom mere og mere hjem i mit hjerte og fik arbejdet med de svære følelser, gik det op for mig, at der er en stor forskel på konflikter og drama.

At konflikter ikke behøver at udvikle sig til drama.

Og at det er, når det er det sårede ego, der er i føresædet, at konflikter udvikler sig til drama og noget meget ukonstruktivt.

Når energien kommer fra hjertet, er det en helt anden sag.

Derfor skal du IKKE undgå konflikter

Den måde, jeg arbejder med konflikter i dag, er, at konflikter ikke er noget dårligt, vi skal undgå eller løse som sådan, men det er noget vi skal være villige til at gå ind i og lære af.

Måske har du også lagt mærke til, at noget af det mest iøjenfaldende ved konflikter er, at de altid har noget med forskellighed at gøre.

Det betyder, at konflikter i sin essens blot er udtryk for, at vi er uenige, har forskellige behov og måske også forskellige værdier.

Derfor skal vi lære af dem ud fra det perspektiv – som i virkeligheden også er hjertets perspektiv.

De er nemlig både en uundgåelig del af menneskers samspil og en forudsætning for transformativ læring.

Rent faktisk, hvis du flygter fra og helt undgår konflikter, betyder det, at du stopper udviklingen – både hos dig selv og dem du er i konflikt med.

Det er at holde op med at lede dig selv (og andre).

Når konflikter fører til forening

Autentiske hjerte-centrerede relationer skal have plads til modsætninger og konflikter, hvor der er rum for at vi kan udtrykke vores behov.

Positiv gensidighed er derfor ikke en permanent, uforstyrret og uforanderlig harmoni mellem parterne.

Den harmoni, som skabes i gensidighed, næres af konflikter og anerkendte forskelle.

Når vi mødes i gensidig respekt for vores forskelligheder, så er det lige præcist, at vi kan udvikle sunde og stærke relationer.

Så, når du er villig til at vende dig hen imod og gå ind i dét, der er svært med et modigt hjerte, er det muligt at mødes i gensidig respekt.

Nøglen til at bruge konflikter konstruktivt

Lige for at slå en krølle på halen i forhold til min klients proces, var den to-delt:

Første del var at åbne op for muligheden (og erkendelsen) af, at konflikter ikke behøver at udvikle sig til drama. At det er to meget forskellige ting.

Næste del var det følelsesmæssige arbejde med angsten og ubehaget.

I den forbindelse blev det klart for hende, at den ydre konflikt (og drama) var en spejling af en indre konflikt (og et indre drama), der foregik inden i hende i forhold til at prøve på at undgå og flygte fra ubehaget ved konflikterne.

Nøglen til at bruge konflikterne konstruktivt på en hjerte-centeret måde er villigheden til at møde hinanden, bygge bro over forskellighederne og finde det tredje fælles, der kan forene jer.

Det betyder dermed, at det ikke handler om at finde et lunktent kompromis, eller at den ene part ’vinder’ og den anden må tage til takke med ’at så kommer vi da videre’.

Men som sagt, at finde det tredje fælles, hvor begge parters ønsker og behov bliver mødt.

Mine spørgsmål til dig: Hvordan har du det med konflikter? Og hvordan håndterer du dem på en konstruktiv måde? Skriv en kommentar og fortæl mig om det. Jeg vil elske at høre fra dig ❤️

Hvis du er klar til at udvikle dit personlige lederskab fra hjertet, så vil mit mentorforløb måske være noget for dig. Læs mere om det her >>>

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.