0 In Hjertets intelligens

10 principper for følelser ALLE bør kende til – og mestre

10 principper for følelser

Føler du dig også nogle gange løbet om hjørner med af dine egne følelser?

Oplever du, at dine følelser spiller dig et puds eller fører dig på afveje?

Føler du dig fremmedgjort over for dine følelser, eller at du er ude af kontakt med dem?

Hvis ja, så er du ikke alene.

De fleste oplever det her i en eller anden grad.

Måske har du også oplevet at have følt dig ked af det en hel dag uden en åbenlys årsag til det – og du er forvirret over hvorfor.

Eller du bliver ved med at ende i de samme konflikter, og du forstår ikke hvorfor.

Måske har du det svært med nærvær og have tæt kontakt med andre mennesker.

Eller måske oplever du, at der er noget, der holder dig tilbage fra at udfolde dit potentiale.

Disse oplevelse er overhovedet ikke usædvanlig.

Jeg vil vove den påstand, at det vil være svært at finde et menneske, der ikke har haft en eller flere af disse oplevelser.

Hvis du finder én, der siger, at han eller hun aldrig har oplevet noget af det, er det sandsynligvis fordi, vedkommende er på et meget lavt niveau af selv-indsigt og følelsesmæssig opmærksomhed.

Følelser har indflydelse på næsten alt

Følelser kan helt sikkert være diffuse og komplekse. Og samtidig er de en meget væsentlig del af vores hverdagsliv.

Rent faktisk har vores følelser indflydelse på næsten alt i vores liv – uanset om vi er bevidste om det eller ej.

Det er uden tvivl det aspekt af det menneskelige liv, jeg arbejder allermest med i mit arbejde med klienter og kursister.

Vores følelser driver vores beslutninger og vores handlinger.

De har stor indflydelse på vores relationer: Hvordan vi har det med hinanden, og hvordan vi håndterer konflikter og uenigheder.

Vores følelser hjælper os med at vælge partner, karrierevej og ja, stort set alt andet i vores liv.

Det er følelserne, som gør dig til noget, du sætter pris på at være.

Det er følelserne, som aktiverer dig undervejs i livet. Uden følelser, ingen bevægelse.

Så tænk på dine følelser som en stærk strøm, der fører dig gennem dit liv.

Jo bedre du forstår den strøm og arbejder med den, jo bedre kan du følge strømmen og bruge den optimalt i dit liv.

Selvom følelser som sagt kan være diffuse og komplekse, er der dog visse principper, som kan hjælpe dig med at blive fortrolig med dine følelser.

Jo større fortrolighed du har med dine følelser, jo bedre kan du bruge dem på en sund og hensigtsmæssig måde.

De 10 principper for følelser:

1. Følelser er hjertets sprog, så du må have kontakt med dit hjerte for at kunne forstå, hvad det er, de fortæller dig.

2. Følelser er energi i bevægelse. De er hverken gode eller dårlige, rigtige eller forkerte i sig selv. De er bare dét, de er.

3. Når du undertrykker følelser, vokser de i størrelse. Hvis du forsøger at begrave dine følelser, begraver du dem levende, og de ligger så og ulmer under overfladen.

4. Du hverken kan eller skal kontrollere dine følelser, men du er ansvarlig for, hvad du gør med dem, når de dukker op. Det er altafgørende at lære at responderer frem for blot at reagere.

5. Følelser er vigtige orienteringsvejledere i livet, og jo bedre kontakt du har med dem, jo bedre forstår du den vejledning, de giver.

Det betyder også, at når du integrerer alle dine følelser i al din kommunikation og i alle dine beslutningsprocesser, bliver dine følelser kraftfulde allierede.

6. Jo mere villig du er til at være ærlig om, hvad du oprigtigt føler, jo mere ro i sindet vil du få. Jeg underviser blandt andet i forskellen mellem ægte følelser og tanke-følelser. En forskel, som mange ikke kender til, men som gør en verden til forskel.

7. Den eller de følelser, du ikke er villigt til at føle og udtrykke, vil andre (ofte dem tæt på dig) udtrykke for dig. Og det vil så ofte være på måder, du enten ikke kan genkende, eller der er stærkt forvrængede.

8. Overbevisninger og følelser er tæt forbundne. Når du har en stærk overbevisning, er der også altid en stærk følelse knyttet til den.

Derfor kan du ikke ændre overbevisninger på det mentale plan men kun fra det følelsesmæssige niveau. Du kan IKKE tænke dig ud af en stærk følelse.

9. At være villig til at sidde med en følelse, give dig selv lov til at føle den fuldt ud og derefter lytte til dens budskab, er dét, jeg kalder ’at fordøje’ eller ’processe’ en følelse.

Og det er den ENESTE måde at være med dine følelser på en intelligent og moden måde.

10. Den måde, dine forældre var med dine følelser på, da du voksede op, er højst sandsynligt også den måde, du selv er med dine følelser nu.

Det er så vigtigt at være bevidst om og anerkende, at barndommen er ’Følelsestræning for Livet’. Få har en dyb erkendelse af det, men det er sandt!

Hvis dine forældre var i stand til at lægge mærke til og rumme dine følelser, da du voksede op, og hjalp dig igennem princip nr. 9 ofte nok, har du lært at mestre dine følelser.

Det vil sige, at de lærte dig de altafgørende følelsesmæssige færdigheder, som du nyder godt af nu, og som hjælper dig i voksenlivet.

Desværre er det modsatte også sandt.

Hvis dine forældre ikke var i stand til at lægge mærke til og rumme dine følelser, og derfor ikke kunne hjælpe dig med at sætte navn på og fordøje eller processe dem, så er du højst sandsynligt vokset op uden at lære disse vitale færdigheder.

Det betyder, at du har svært ved at mærke og forholde dig til både dine egne og andres følelser på en sund og hensigtsmæssig måde som voksen.

Derfor er det vigtigt at mestre de 10 principper for følelser

Min erfaring er, at rigtig mange af os træder ind i voksenlivet uden de nødvendige følelsesmæssige færdigheder. Det har store konsekvenser for vores liv på alle planer.

I mit mentorforløb ’Personligt lederskab fra hjertet’ arbejder vi i dybden med de 10 principper.

Jeg underviser blandt andet i ’8 niveauer af følelsesmæssig opmærksomhed’ – fra følelsesmæssig lammelse til følelsesmæssig mestring.

Den følelsesmæssige mestring er en super vigtig forudsætning for at kunne lede dig selv – og andre.

Rigtig meget forskning viser også, at følelsesmæssig intelligens (som er en del af den følelsesmæssige mestring) er en vigtigere faktor for succes både i arbejdslivet og i privatlivet end mental intelligens.

Hvis du er forælder, er det også essentielt i forhold til dine børns psykiske og følelsesmæssige sundhed og udvikling, at du mestre de 10 principper for følelser.

Du kan ikke lære dine børn noget, du ikke selv er i stand til. Og du vil overføre dine egne følelsesmæssige blind spots til dine børn.

Spørgsmål til dig:

❓ Hvilke af de 10 principper for følelser kendte du til, før du læste denne artikel?

❓ Hvor mange af dem mestrer du?

❓ Hvilke af dem har du allermest brug for at arbejde med?

Skriv en kommentar med dine svar. Jeg vil elske at høre fra dig ❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.