0 In Hjertets intelligens

Kunsten at sige undskyld og reparerer et brud i dine relationer

sige undskyld

Vi kender alle til at have brug for at sige undskyld og reparere et brud i vores relationer.

Min oplevelse er dog, at de færreste af os har lært, hvordan man siger undskyld eller reparerer et brud på en måde, der styrker relationen frem for at svække den.

Ofte skader de undskyldninger, der bliver givet, mere end de gavner og bidrager blot til at skabe endnu mere drama i relationen.

Som én af mine klienter sagde: ”Hvordan kan vi blive voksne mennesker og aldrig have lært, hvordan undskyldninger virkelig fungerer, og hvordan vi gør skaden god igen?”

Hvis du ønsker at tage at tage personligt lederskab og lede dig selv (og andre) fra hjertet, skal du mestre kunsten at sige undskyld og reparere et brud i dine relationer.

Så lad os se lidt nærmere på, hvordan du gør det på en hjerteintelligent måde, og hvad det kræver af dig.

Skam svækker din evne til at sige undskyld og reparere brud

Vi begår alle sammen fejl engang imellem.

Og vi har alle oplevet at sige eller gøre noget, der har såret en anden.

Det er fuldt ud på sin plads at sige undskyld, hvis du har begået en væsentlig fejl eller har gjort nogen fortræd på en eller anden måde – hvad end det er på arbejdet eller i dit privatliv.

Måske har du overtrådt en andens grænse.

Måske har du fejlet med at levere dét, du har lovet.

Måske har du sagt noget, hvor en en anden har følt sig trådt på eller nedgjort.

Ofte når disse ting sker, går vi i skyld og skam på en usund måde, hvor vi ikke er i stand til at tage ansvar og se klart.

Et stort problem med skam, udover hvordan det føles, er, at det er en form for indre kollaps, hvor nervesystemet lukker i, og vi mister kontakten med vores indre fundament. Og dermed også for vores evne til at gøre skaden god igen eller reparere bruddet.

Så i stedet for at reparere den skade, der lige er sket, giver vi den indre kritiker lov til at tage over.

Vi fokuserer al vores energi på hvor forfærdeligt, vi har det, og efterlader den person, vi har skadet eller såret, ude i kulden.

At sige undskyld fra indre styrke og integritet

Allerførste skridt er derfor, at træde ud af historien om, hvad der skete, og genskabe kontakten til hjertet.

Det betyder blandt andet at tage dig tid og få støtte til at bevæge dig igennem det ubehag, der naturligt opstår efter at have begået en fejl eller såret en anden.

Når du er villig til blot at føle ubehaget, kan du genvinde din naturlige styrke og finde fodfæste hjemme i dig selv.

Hvis det handler om en relation, hvor du har mere magt end den anden – som leder, lærer, behandler, forælder osv. – er det endnu mere afgørende, at du genvinder dit indre fundament, så du kan tage radikalt selv-ansvar for, hvor du er.

Anerkendelsen af din egen virkelighed er nøglen til at tage fuldt ansvar for dét, der skete, og dét, der sker fremadrettet.

Se skaden og hvorfor den anden er vred eller ked af det

For at kunne undskylde eller reparerer et brud på en hjerteintelligent måde, skal vi være villige til at bekræfte den andens virkelighed og se situationen fra hans eller hendes perspektiv.

Ofte er vi så travlt optagede af at forsvare os eller retfærdiggøre vores fejl, at vi ikke evner at gøre det.

Det er derfor super vigtigt, at du er bevidst om, hvor energien kommer fra og stiller ind på:

💜 Hvad er hans eller hendes sandhed?

💜 Hvad er vigtigt for ham eller hende?

💜 Hvad føler han eller hun?

💜 Hvordan har han eller hun oplevet situationen?

💜 Hvilken skade har han eller hun lidt?

Du skal ikke vurdere den andens sandhed, eller om vedkommende har ret til at føle, som han eller hun føler.

Når vi tager tiden til helhjertet at føle med den anden, fra ægte omsorg og styrke, kan vi begynde at åbne os for, hvordan vi kan gøre skaden god igen.

Formuler en undskyldning der ikke kræver noget af den person, der er skadet eller såret

Ofte i de situationer, hvor en person er blevet såret eller skadet, ender vi med et misforstået forsøg på en undskyldning, som blot bebyrder den sårede person yderligere.

Hvis vi ikke har været i stand til at rumme vores eget ubehag, vil vi uværligt ubevidst komme til at bede den anden om at tage sig af os og vores dårlige samvittighed.

Det betyder, at vi kommer med anmodninger, som i virkeligheden beder om mere, end de giver, og på den måde placerer ansvaret for reparationen hos den anden.

Elementer i en undskyldning fra hjertet inkluderer:

✅ En bekræftelse af den andens virkelighed og en gengivelse af, hvordan situationen har påvirket ham eller hende negativt – udtrykt på en måde, hvor du viser, at du virkelig har set og hørt den anden.

Det betyder, at du skal have kontakt med den del af dig, der er i stand til at se det gennem den andens øjne:

Ja, jeg kan virkelig se, at det her er hans eller hendes virkelighed. Jeg ville nok også reagere på den måde, hvis jeg havde været i hans eller hendes situation!

Når du er modig nok til at gøre dette – og det kræver både mod og øvelse – vil du for alvor opleve at genoprette forbindelsen med den anden og nedbryde de barriererer, skaden har skabt.

Det kunne lyde sådan:

”Åh, jeg forstår nu, hvordan dét, jeg gjorde, påvirkede dig. Jeg ville have det på samme måde og være lige så vred og ked af det”.

✅ En beskrivelse af hvad du har tænkt dig at gøre for at reparere skaden og undgå, at det sker igen.

Dette kan enten betyde øjeblikkelig handling eller en forpligtelse til at lære, før du handler.

Det er super vigtigt, at du gør det klart, at du ikke beder den anden person om noget, men at du er åben og står tilrådighed for vedkommende, hvis han eller hun har noget andet, han eller hun har brug for at udtrykke.

✅ En udtrykt forståelse for, at situationen har skabt mistillid i relationen, og at det vil få yderligere konsekvenser, hvis du begår fejlen igen.

Giv slip på enhver forventning om resultat

Det er vigtigt, at du ikke forventer, at den person, du har undskyldt over for, pludselig får det bedre, tilgiver eller på anden måde nu er helt ok med dét, der skete.

At forvente eller søge den form for resultat er et subtilt tegn på, at du stadig forsøger at få den anden person til at tage sig af dig og din oplevelse.

Når du er modig nok til at være fuldt til stede med alt, hvad du føler og modtage den anden på denne måde, vil dét, du kommunikerer tilbage, resonere i ham eller hende.

At tale fra hjertet vil sige at udtrykke dig med et åbent og sårbart hjerte, samtidig med at du bevarer din indre styrke.

En god evne til at reparere brud i dine relationer styrker både din samhørighed med andre og din egen indre følelse af at mestre evnen ’at relatere’.

Husk på, at en skamfuld og svækket undskyldning hjælper ingen.

En undskyldning fra hjertet udtrykt med integritet, derimod, er en handling af kærlighed, der spreder sig som ringe i vandet 🌍❤️

The form you have selected does not exist.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.