0 In Hjertets intelligens

Sådan bruger du din tvivl klogt {Om indre og ydre udvikling}

tvivl

”Mit største problem lige nu er min tvivl”, sagde hun som indledning på vores samtale og fortsatte:

”Den står i vejen for, at jeg kan komme videre og gøre dét, jeg gerne vil. Hvordan kommer jeg af med den?”

At opleve tvivl som en hindring og at ville af med den er noget jeg selv i den grad kender til.

Tvivlens stemme har været en trofast følgesvend det meste af mit liv.

Og ligesom min klient oplevede det, har tvivlen for mig være forbundet med en indre usikkerhed, som enten gjorde mig handlingslammet eller fik mig til at handle stik modsat dét, jeg virkelig ønskede.

Måske er det også noget, du kender til?

Det kan være, at du har et dybt ønske om at udfolde dig i dit arbejdet med dét, du brænder for, men tvivlen på dig selv og dine egne evner holder dig tilbage, og du forbliver der, hvor du er.

Måske længes du efter et dybt kærlighedsforhold, men tvivlen sætter ind. Og i stedet for at opsøge dét du længes efter, holder du igen og undgår intimiteten.

Det kan også være, at du allerede har vovet dig nogle skridt ud i det nye, men du oplever modgang og begynder så at tvivle på, om det nu også er det rigtige, eller om du nu også er god nok. Og du tænker (som min klient gjorde), at tvivlen slet ikke *burde* være der.

Alle oplever tvivl – også dem, du beundrer

Tvivl vækkes til live, når vi stræber efter noget nyt, noget større eller noget bedre end det nuværende.

Derfor sætter tvivlen ind, når du begiver dig ud i ukendt land og ud i områder, hvor der er en risiko for at bliver såret – på den ene eller anden måde.

Det er let at blive fanget ind af de tvivlende tanker og den indre usikkerhed.

Og vi bliver hurtigt viklet ind i en historie om, at blot fordi vi har disse oplevelser, er det et bevis på vores utilstrækkelighed.

Vi kigger ud i verden og spekulerer over, hvorfor vi føler os så inkompetente, når det virker som om, at andre har styr på det.

Vi betragter mennesker, vi beundrer, som har gjort og oplevet noget af dét, vi selv længes efter at gøre og opleve. Og vi bilder os selv ind, at det er muligt for dem, fordi de aldrig er i tvivl eller er usikre på sig selv.

Men, sandheden er, at alle – selv de største og mest fremtrædende personligheder og forandringsagenter i verden – har haft deres egne øjeblikke med dyb tvivl.

Et eksempel er Mother Teresa. Efter hendes død fandt man hendes dagbøger, hvor hun blandt andet havde skrevet om sine øjeblikke med dyb tvivl.

Der var rigtig mange (også folk i hendes inderkreds), der var chokerede over at læse, hvor meget hun i store dele af sit liv og virke havde tvivlet på sig selv, sin mission og endda på Gud.

Et andet eksempel er Buddha, som også oplevede perioder med dyb tvivl.

Selv efter han ’opnåede oplysning’, dukkede en nagende tvivl op, som satte spørgsmålstegn ved, om dét, han havde oplevet, nu også var virkeligt.

Tvivlens stemme fortalte ham, at han var falsk og en bedrager, og at han ikke ’havde fast grund under fødderne’.

Tvivlen er ikke et problem i sig selv

Da jeg selv første gang læste om både Buddhas og Mother Teresas svære perioder med tvivl og usikkerhed, var det som om noget i mig gav slip, og en indre dør blev åbnet.

De er begge fantastiske eksempler på, at tvivl ikke er et problem i sig selv.

Det handler udelukkende om, hvad vi gør med den, og hvad vi bruger den til.

Hvis vi følger Buddhas eksempel og bruger ALT, hvad der sker i det indre til at øge vores selvindsigt og modnes som mennesker, kan vi få adgang til visdommen i tvivlen.

Vi kan undersøge nysgerrigt, hvad den er her for at fortælle og lære os i stedet for at være i krig med den, ville af med den eller kæmpe mod den.

Det er en radikal anden måde at leve og være i verden på end den, de fleste af os har lært, fordi der i vores kultur ikke levnes plads til uønskede og ubehagelige oplevelser og tilstande – så som tvivl og indre usikkerhed.

Men når vi gør det, åbner vi for flere af vores indre ressourcer og kan dermed også udfolde mere af vores potentiale.

Helt aktuelt for mig selv har krigen i Ukraine og de uhyrligheder, der sker dernede lige nu fremkaldt både tvivl og sorg.

Tvivl om mit arbejde og om alt dét, jeg arbejder for, overhovedet nytter noget. Og sorg over, at vi (menneskeheden) åbenlyst ikke har lært ret meget siden Anden Verdenskrig.

Men, jo … Krigen viser lige præcis, at der er endnu mere brug for, at vi er villige til at skabe en mere human, medfølende og hjerte-intelligent verden, end den vi lever i nu.

Og at vi alle har et bidrag at yde i den forbindelse.

For som den amerikanske borgerrettighedsleder Howard Thurman har sagt:

”… Ask what makes you come alive. Because what the world needs most is more people who have come alive”.

Brug din tvivl som vejviser til dit hjertes formål

En meget vigtig kernekomponent i personligt lederskab fra hjertet er netop at vågne op, skabe indre harmoni og fra den vågne og harmoniske væren vælge at bidrage og gøre en forskel.

Det vil også sige at vække mere af dét, der er indeni til live og gøre fuldt brug af dine unikke talenter og dit potential – til glæde og gavn for både dig selv og verden omkring dig.

Hvis du er villig til at være med de uønskede og ubehagelige oplevelser og tilstande (i stedet for at undgå dem), kan din tvivl lære dig noget vigtigt om dig selv, om dine værdier og om dit hjertes formål.

Når du oplever øjeblikke med overvældende eller lammende tvivl, er det super vigtigt allerførst at stoppe op og lægge mærke til, hvad det er, der foregår.

Dernæst anerkend, at den tvivl, du oplever, hverken er en uforanderlig sandhed eller noget, du bør ignorere.

Læg så mærke til, hvad der sker i din krop. Det vil sige, hvad du føler og fornemmer.

For at få adgang til visdommen i tvivlen, skal du være villig til at gå nogle spadestik dybere end dit tænkende sind og undersøge, hvad der ligger nedenunder.

Derfor er det altafgørende, at du kommer til stede i krop og hjerte frem for at have fokus på dine tanker og stemmerne i dit hoved.

Kun på den måde kan din tvivl guide dig til klarhed over formål og hjælpe dig med at træffe beslutninger, der fører dig i retningen af at opfylde det formål.

Livet er et eksperiment

Livet er et eksperiment, og livet er en selv-opdagelsesrejse.

Der er ikke nogen fast formel, og vi kan ikke regne det ud på forhånd.

Det er til tider en hård og svær rejse med tvivl, angst og indre usikkerhed – især når man stræber efter at leve helhjertet og udfolder sit potentiale.

Og der er selvfølgelig ingen garanti for, at du vil være udenfor fare på din rejse.

Tværtimod.

Men én ting er sikkert: Du vil udvikle dig og modnes som menneske – og derigennem opdage, hvem du er, og hvad du kom her for at bidrage med.

Og når du gør dét, tager du samtidig personligt lederskab fra hjertet ❤️

Så, hvad nu hvis, din tvivl er en ‘skjult hjælper’, hvad er den så her for at hjælpe dig med?

The form you have selected does not exist.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.