1 In Hjertets intelligens

En hyldest til alt dét der mislykkes (& det skjulte potentiale)

skjulte potentiale

Vidste du, at dine fiaskoer og din modgang rent faktisk indeholder deres eget skjulte potentiale, som er med til at bane vejen for dine muligheder i livet? Læs med her og få et nyt syn på dét, der sker i dit liv.

Mens jeg sidder her og skriver om tidspunkter i mit liv, hvor tingene ikke fungerede eller gik, som jeg havde håbet eller planlagt, dukker den ene ting efter den anden op i mine tanker:

👉 De jobs, jeg virkelig ønskede, men ikke fik.

👉 De relationer, jeg virkelig gerne ville have til at fungere, men som ikke gjorde.

👉 De resultater, jeg arbejdede så hårdt for, men ikke opnåede.

👉 De mål, jeg havde, men ikke fik realiseret.

👉 De håb og drømme, jeg havde, som ikke er blevet til virkelighed.

👉 De måder, hvorpå jeg kvajede mig, hvor jeg følte, at jeg svigtede mig selv og andre mennesker.

Eksempel efter eksempel, som hver har sin historie og følelse knyttet til sig, bliver genoplivet.

Det er erfaringer, som har haft afgørende betydning i mit liv.

Smerte og mulighed går hånd i hånd

Når nu jeg ser tilbage på de ting, der ikke fungerede eller gik, som jeg havde håbet og ønsket, ser jeg både, hvor smertefulde nogle af disse oplevelser var på det tidspunkt, og jeg ser samtidig også deres skjulte potentiale.

Jeg ser, hvordan alle disse oplevelser har formet mit liv på helt uventede, smukke og dybtgående måder. Uden disse uheld, fejltrin, fiaskoer, tab, nederlag, skuffelser og sår, ville jeg højst sandsynligt ikke være, hvor jeg er i dag.

Jeg ville måske ikke sidder her og skrive til dig.

Jeg ville muligvis ikke have startet min egen virksomhed og have hjulpet alle de mange mennesker, jeg har hjulpet.

Jeg ville måske heller ikke have de venner, jeg har, og som jeg sætter stor pris på.

Jeg ville muligvis ikke have set de steder, jeg har set og haft de oplevelser, der har gjort mig til den, jeg er i dag.

De har alle været skridt på vejen.

Og der er ingen tvivl om, at en afgørende del af min helhjertede rejse har været at gå fra fordømmelse til nysgerrighed over for min egen vej.

Det har krævet en villighed til at lære at se mig selv og mit liv fra hjertets perspektiv – især når jeg møder modgang, og når tingene ikke lykkes.

Nysgerrighed indebærer sårbarhed og mod.

Du er nødt til at være modig nok til at ville vide mere.

Derfor kræver det lige dele selvkærlighed og nysgerrighed at se alt dét, der sker, som betydningsfuldt og værdifuldt.

Det er lige præcist det smukke ved at ære vores drømme, sætte mål, have ambitioner og stræbe efter dét, vi ønsker at se, gøre, opleve og blive. Fordi selv når disse ting ikke fungerer eller går som vi håber på, vil vi stadig kunne høste frugterne af dem og leve deres skjulte potentiale.

Det skjulte potentiale er …

Den eller de ting, der opstår, sker, bliver tydelige, dukker op i kølevandet på dit forsøg på at forfølge den drøm, det mål eller det dybe ønske.

(Selv når drømmen ikke blev opfyldt eller det oprindelige mål ikke blev nået eller den indre dommer fortæller, at du har fejlet og er mislykkes med dét, du forsøgte at gøre).

Det er den nye, uventede jobåbning, du opdager to måneder efter, at du er blevet fyret fra dét, du troede var dit drømmejob.

Det er at møde den person, som du ikke ville have mødt, hvis dit tidligere forhold ikke blev afsluttet på den måde, det gjorde.

Det er de venner, erfaringer, oplevelser, læringspunkter og muligheder, du får ved at gå efter den business-idé eller det kreative projekter – selv om det til at begynde med falder til jorden eller er meget op ad bakke.

Det er de omveje, stopklodser og ’vækstmuligheder’, der føles som helvede, når du er midt i dem, men som får dig til fuldstændig at skifte spor, ændre kurs, se det fra et helt andet perspektiv med en helt anden vej foran dig.

Det er svarene på disse spørgsmål:

💜 Hvad har jeg lært?

💜 Hvilke kvaliteter og kompetencer har jeg udviklet?

💜 Hvad kan jeg bruge dem til på en konstruktiv måde nu og i fremtiden?

💜 Hvem er jeg nu i kraft af min oplevelse?

💜 Hvad er allervigtigst for mig her og nu?

Men, der er en ting, du skal vide …

Du kan ikke regne ud på forhånd, hvad det skjulte potentiale er.

Og det vil ikke afsløre sig, med mindre du er villig til at træde ud i det, tager ejerskab for din drøm, dit dybe ønske, din bestræbelse og i første omgang er villig til at prøve det af.

Livet handler om konstant at korrigere kursen i forhold til den feedback, du får.

Og livet responderer på bevægelse, så hvis du ikke bevæger dig, kan du heller ikke få nogen feedback.

Som Albert Einstein sagde:

”Intet sker, før noget bevæger sig”.

Det betyder, at du skal være villig til at fortsætte til trods for, at du ikke ved, hvad fremtiden vil bringe.

Og være villig til at slippe kontrollen og møde dét, der sker med åbenhed og tillid.

Min erfaring er til og med, at det rent faktisk er det skjulte potentiale mere end selve drømmen, målet, ønsket, der har formet mit liv på en dybtgående og betydningsfuld måde.

Så, næste gang du:

❗ Oplever frygten for at fejle,

❗ Står midt i en meget reel og konkret fiasko,

❗ Kæmper med den usikkerhed der ligger i at skulle træffe en svær beslutning, tage et stort spring, løbe en risiko, gå imod ’det gængse’ og træde ud af flokken.

Så husk, at der derude et sted er det skjulte potentiale, som du endnu har til gode at erfare, hvis du ikke giver op, og er åben for alt dét, som det kan bringe ind i dit liv.

Spørgsmål til dig: Hvilke ’dårlige’ ting i dit liv, har haft et skjult potentiale, som du nu nyder godt af nu – og som har formet den, du er? Del dine erfaringer, tanker og oplevelser med os andre i kommentarfeltet herunder ❤

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Peter Nielsen
  17. oktober 2018 at 11:11

  Jeg var blevet arbejdsløs, søgte job på det lokale slagteri, fik ansættelse som alm arbejder. Blev sat på forskellige poster, indtil en ældre mand skulle på pension, så skulle jeg overtage hans job/plads ved et opskærerbånd hvor vi var på akkord. Da jeg havde stået der et stykke tid sagde jeg at den plads var ikke noget for mig, jamen så var der ikke andet arbejde til mig, så jeg fortsatte på pladsen. Senere bad jeg om oplæring på andre pladser for at få afveksling som andre gjorde. Det kunne ikke accepteres. Jeg stod på samme plads i tre år og lavede den samme bevægelse igen og igen, og kiggede jævnligt op på uret. En dag gik jeg til ledelsen og sagde, når jeg ikke må få andre pladser, vil jeg gerne sige op, jeg havde 14 dages opsigelse. En af de sidste dage kom en mere betroet medarbejder og sagde, at der godt kunne blive mulighed for oplæring på andre pladser, hvis jeg ville blive. Jeg sagde nej tak.

  Jeg fik nu arbejde hos en murer som murerarbejdsmand. Men den oplevelse at nyudlærte svende skreg på murerarbejdsmændede som var de deres slaver varede kun i 3 md. Så fik jeg mulighed for at blive forpagter af et øl og sodavandsdepot som selvstændig. Efter 2 år fik jeg på fornemmelsen at firmaets produkter var for nedadgående efter mange års succes. Jeg sagde op, og fik straks efter et ferieafløserjob på en brødfabrik. Da ferientiden var forbi var jeg igen arbejdsløs.
  Jeg var tidligere gået ud af skolen efter 7. kl, så nu skyndte jeg mig at tilmelde mig et hold på voksenundervisning, hvor jeg tog 8. og 9. klasse fra nytår til sommerferien. Her blev jeg opfordret til at fortsætte i 10. kl. hvilket jeg fik lov til selv om jeg var på understøttelse. Vel gennemført fik jeg gode karakterer og oplevede et løft i selvværd og mod på at prøve en ny uddannelse. Jeg gav mig til at læse til kørelærer til bil og motorcykel. Det var i sig selv en kæmpe udfordring, at skulle stå i teorilokalet og undervise en elever, når jeg ikke var vant til at sige noget i større forsamlinger. Derefter var det også en udfordring at undervise på øvelsespladserne og på glatbanekurser på køreteknisk anlæg. Men det blev nu min levevej som selvstændig de næste 23 år før jeg gik på efterløn.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.