4 In Hjertets intelligens/ Kommunikation

Er dine samtaler patetiske … eller profetiske?

Samtaler

Vidste du, at du ’blot’ ved at ændre dine samtaler – både dem du har med andre mennesker, og dem du har med dig selv (din selv-snak eller indre dialog) – kan transformere dit liv og gøre en positiv forskel i andres liv?

Dine ord og dine samtaler påvirker, hvordan du ser verden, hvilke beslutninger du træffer, og hvilke relationer du danner – og dermed hvilken slags liv du lever.

De påvirker både din psykologi og din fysiologi. De skaber konteksten for den måde modgang bliver til muligheder, og de påvirker din energi. Dine ord er utroligt stærke, ikke kun i forhold til din egen indre tilstand men også i forhold til de mennesker, du taler med.

Kort sagt:

Du bliver dine samtaler

Blot overvej et øjeblik; hvilke slags samtaler du oftest har:

Samtaler, der støtter dine og andres drømme, muligheder og potentiale?
Dét, jeg kalder *profetiske samtaler*, fordi de er visionær, udviklende, ressourcefulde og udtryk for sandt lederskab.

Eller samtaler der får drømme, muligheder og potentiale til visne, syne hen eller slet og ret dræber dem?
Dét, jeg kalder *patetiske samtaler*, fordi de skaber negativitet, unødvendigt drama, vækker medynk og sætter dig (og andre) i en fastlåst offerrolle.

At skabe nye og anderledes samtaler har været transformerende både for mig selv i mit eget liv og for dem, jeg har arbejdet med.

Dette er én af grundende til, at en stor del af mit arbejde handler om at kommunikere fra hjertet, ændre perspektiv og ’se med hjertet’ ved bl.a. at bruge frygt konstruktivt og blive ven med din indre kritiker.

Et nyligt eksempel er en mand, som kom til mig for hjælp, fordi alt i hans liv syntes at falde fra hinanden: Han havde mistet sit arbejde, hans ægteskab var gået i stykker, og han kunne ikke bliver boende der, hvor han boede. Han følte sig magtesløs, og hans tanker kredsede om: Hvorfor sker dette for mig? Hvorfor kan jeg ikke …? Jeg er værdiløs!

Måske kan du også genkende at sidde fast i negative tankemønstre, der bare kører i ring, og som resulterer i negative og energidrænende samtaler – både dem der foregår inden i dit eget hoved, og dem du har med andre mennesker?

yada-yada-1432921__180

I så fald er du (og han) ikke alene om det!

Du kan ændre din programmering

Vi mennesker er desværre fra naturens side programmeret med en hjerne, der helst vil fokusere på det negative; dét der ikke fungerer, dét der ikke virker, dét der ikke er godt, dét der er forkert – som hjerneforskerne kalder ’negativity bias’.

Dét, der bare er ved det, er at den slags ukonstruktive og uproduktive samtaler og spørgsmål skaber stress i hele dit system, det sætter dit nervesystem i ’flygt eller kæmp mode’ og det lukker dit hjerte.

Den gode nyhed er, at en programmering altid kan ændres.

Det kræver dog, at du er villig til at gøre noget andet, end du plejer.

Læs også her om 7 måder at komme igennem svære tider.

Hvad kan du så gøre, hvis du er fanget i denne negative tanke-karrusel?

Allerførste skridt er, at blive bevidst om, hvilke ord du bruger, hvilken slags spørgsmål du stiller, og hvilken energi du bringer ind i dine samtaler.

Næste skridt er så bevidst at vælge dit næste fokus.

Eksempelvis fik manden, jeg arbejde med, den opgave, at hver gang han opdagede, at hans tanker var på langfart ud i:
”Hvad er der galt med mig? Jeg kan ikke… Jeg er træt af …, Hvorfor dit hvorfor dat…?” så skulle han stoppe op, få kontakt med sit hjerte og fokusere på spørgsmål så som:
– Hvad skal der til for at ændre dette?
– Hvad er ellers muligt?
– Hvad har jeg allermest brug for lige nu?
– Hvad er mit næste bedste skridt?

Og det var noget, han skulle gøre igen og igen.

Han gjorde det. Og det var et helt andet menneske, der dukkede op til næste session

Et andet eksempel er en kvindelig leder, som var på et kursus, jeg afholdt om ledelse med både hjerne og hjerte. Hun havde problemer i sit team med konflikter, ’soloryttere’ og manglende engagement.

I løbet af kursusdagen gik det op for hende, hvor meget hendes egen negative tankegang påvirkede både hende selv og medarbejderne, og hvor dårlig deres generelle kommunikation var.

Hun var meget inspireret, da hun gik derfra.

Og jeg fik efterfølgende en mail fra hende, hvor hun fortalte, at de lige havde afholdt et teammøde, at hun havde brugt nogle af de ting, vi havde arbejdet med, og at det var gået over al forventning. Flere af medarbejderne var kommet hen til hende bagefter og havde sagt, at det havde været et rigtig godt møde.

Bliv en pionér af fremtiden

En del af dét, der gjorde mennesker som Martin Luther King, Mother Teresa, Mahatma Gandhi og Nelson Mandela så legendariske var de ord, de brugte, den måde de talte på, og de spørgsmål de stillede.

I sin tale ’I have a dream’, brugte Martin Luther King ord og sætninger, som løftede en hel nation, som gav folk en følelse af, at ’noget andet er muligt’, og som malede et fantastisk billede af fremtiden.

Nelson Mandela havde 27 år til at finde sin egen solide indre ro og styrke, mens han var holdt fanget bag tremmer. I løbet af disse år havde han valget mellem at holde fast i sin bitterhed, krænkelse, vrede og had ELLER at give slip på det og i stedet vælge accept, tilgivelse, fred og kærlighed.

Ingen tvivl om at det var en rejse, der ikke var let, og han erkendte også, da han blev løsladt, at bitterheden og hadet lå på lur i ham, og at det var et bevidst valg, han havde foretaget, da han blev løsladt:

“As I walked out the door toward the gate that would lead to my freedom, I knew if I didn’t leave my bitterness and hatered behind, I’d still be in prison”.

Han indså, at han var nødt til at ændre perspektiv og starte en ny slags samtale både med sig selv og andre.

Som disse to eksempler så smukt illustrerer, kan du vælge enten at være en fange af fortiden eller forpligte dig helhjertet til at være en pionér af fremtiden.

Spørgsmål til dig: Hvad ville det gøre for dig i dit liv, i dit arbejde, i dine relationer, hvis du ændrede dine samtaler – de indre så vel som de ydre – fra patetiske til profetiske? Du kan skrive dit svar på spørgsmålet – eller en anden kommentar – lige her nedenfor 🙂

 

You Might Also Like

4 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.