0 In Hjertets intelligens

Accept giver adgang til alle dine ressourcer {& Ubehag er en vigtig del af vejen}

accept

”Marianne, du er enten i accept eller i modstand”, sagde han, som respons på min frustration og beklagelse over tingenes tilstand og fortsatte, mens han så på mig med sit sædvanlige rolige blik, som emmede af omsorg:

”Og du kan ikke skabe bæredygtig forandring fra modstand”.

Ordene faldt i en samtale med min mentor for over 10 år siden nu, og de lagde kimen til en væsentlig del af det hjerte-arbejde, jeg beskæftiger mig med i dag.

Den accept, min mentor talte om, er en særlig form for accept.

Nemlig; hjertets ubetingede accept.

Jeg har lige siden uddybet min erfaring og fortrolighed med den.

Og de senere år er det blevet endnu mere tydeligt for mig, hvor essentiel en menneskelige færdighed den form for accept er, og hvor få der i virkeligheden mestrer den.

Helt konkret kan denne form for accept forklares som: Evnen til at forstå, rumme, føle og tolerere dét, der er – præcis som det er.

Det betyder også, at det er evnen til at se og interagere med virkeligheden, som den er – uden forvrængning eller illusion.

Den opleves som ikke-dømmende opmærksomhed og nærvær, som ledsages af en fysisk fornemmelse af åbenhed og udvidelse.

Og som min mentor ganske rigtigt sagde, er den forudsætningen for bæredygtig modning, udvikling og vækst på grund af den effekt den har på nervesystemet, og dermed også på hvordan og hvorhen energien flyder i krop og sind.

Hjertets ubetingede accept giver adgang til alle dine ressourcer

Fordi denne form for accept er så grundlæggende og altafgørende, er den også en væsentlig del af både den måde, jeg arbejder på og de processer, jeg fører mine klienter igennem i mit mentorforløb.

Hjertets ubetingede accept åbner for valgmuligheder, fordi den skaber en indre rummelighed, som gør, at du ser mere, opfatter mere og udvider dit perspektiv.

Det betyder også, at den åbner for kreativitet og nyskabelse.

Den giver adgang til tålmodighed, tillid og medfølelse. Og den er altafgørende for din evne til at give og modtage kærlighed.

Med den dybere adgang til disse kvaliteter og ressourcer opstår en indre klarhed, styrke og fred, som du ikke kan opnå på andre måder.

Evnen og kraften til at møde virkeligheden, som den er, at se hvad der virkelige forgår og ikke reagere automatisk og ubevidst, er en praksis, som har rødder i visdomstraditionerne.

Moderne psykologi er ved at få øjnene op for, hvor vigtig denne færdighed er, og jeg har set den omtalt som både ’resiliens’ og ’følelsesmæssig fitness’.

Dog oplever jeg også, at accept som begreb ofte bliver misforstået som resignation, opgivelse, passivitet eller endda selvtilfredshed, men det er slet ikke, hvad det handler om.

Tværtimod!

Derfor er det også vigtigt for mig at understrege, at hvis din accept kun er mental og påtaget á la “jeg bliver nødt til at acceptere det her” eller “hvis nu jeg accepterer det her, så ændrer det sig nok til noget bedre”, vil det rent faktisk have den modsatte effekt.

Vejen går gennem ubehag

Det kræver en stor portion villighed og mod at åbne for alle dine ressourcer.

Det kan måske lyde mærkeligt, men din sande styrke og kraft ligger gemt bag dit forsvarværk, bag din selvbeskyttelse og din modstand mod det ubehagelige.

Derfor er det udtryk for stort mod at opøve evnen til at interagere med virkeligheden, som den er.

Hjertemod handler lige præcis om, at se dig selv i øjnene og turde være fuldt til stede uden forsvar med alt, hvad du oplever.

Og fordi det faktisk er utrolig vanskeligt (især at gøre på egen hånd, uden hjælpe og støtte), er det også en sjælden kunst.

Det er en praksis, som kræver, at du er villig til at opleve ubehag, hvilket betyder, at det ikke handler om at komme af med dine problemer.

Det handler ikke om at komme af med ’negative’ følelser.

Det handler ikke om at undgå ubehagelige situationer.

Det handler rent faktisk om præcis det modsatte.

Jo mere du undgår eller forsøger at komme af med noget, jo længere væk vil du bevæge dig væk fra det, du ønsker.

Ideen om, at du kan komme væk fra eller undgå ubehag og samtidig opnå det, du længes mest efter, er en myte.

Det er det, fordi stort set alt meningsfuldt og værdifuldt i livet kræver, at vi oplever ubehag på en eller anden måde.

Eksempelvis:

Hvis du ønsker at være i god form og opnå fysisk sundhed, vil du opleve ubehag på vejen dertil.

Hvis du ønsker at indlede en dyb kærlighedsrelation, vil du opleve ubehag undervejs.

Hvis du ønsker at få børn, vil du opleve ubehag i processen.

Hvis du ønsker at udvikle dig i dit arbejde, skifte karrierespor eller udvikle et nyt produkt, vil du på et eller andet tidspunkt opleve ubehag.

Alle disse meningsfulde og værdifulde livsoplevelser indeholder usikkerhed og er udfordrende mentalt og følelsesmæssigt, hvilket i sig selv er ubehageligt.

Og det er lige præcis her, at din træning med at være i hjertets ubetingede accept bliver din vigtigste allierede.

Når din accept er helhjertet, vil du for alvor kunne kultivere en sund relation til de aspekter af livet, som er svære for dig, så du ikke længere er en slave af verden eller konstant i kamp med nogen eller noget.

Som pioneren for amerikansk psykologi William Blakes skrev for over 100 år siden:

Be willing to have it so. Acceptance of what has happened is the first step to overcoming the consequences of any misfortune.

Spørgsmål til dig:

❓ I hvilke situationer er du i konflikt med livet, som det er?

❓ Hvornår stresser du dig selv unødigt, fordi du ikke er villig til at acceptere dig selv eller din livssituation?

❓ Hvornår oplever du frustration, irritation eller fortvivlelse og ønsker dig langt væk fra dét, der sker?

❓ Og hvordan ville det være at møde og acceptere livet, præcis som det er lige nu?

The form you have selected does not exist.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.